PENGENALAN
Nasi kerabu merupakan hidangan nasi yang asalnya bewarna kebiruan, dan biasanya dimakan dengan ikan kering atau ayam goreng, keropok, budu dan ulam-ulaman lain. Warna biru nasi terhasil daripada kelopak bunga telang yang digunakan dalam masakan. Kini kesukaran menyediakan pewarnanya, menyebabkan ia disediakan bersama nasi putih biasa atau warna nasi kerabu kuning yang dimasak dengan menggunakan kunyit. Nasi kerabu amat popular di negeri pantai timur seperti Kelantan dan Terengganu, dan sekarang ini ia boleh didapati di seluruh negara. Ia juga sering dimakan bersama solok lada.
Nasi kerabu juga enak di makan bersama keropok goreng
RESIPI
Bahan-bahan (sambal) 5-6 orang
15 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering
3 batang serai – diketuk
2 sudu minyak masak
1/2 inci belacan
4 cawan santan
Garam dan gula
Bahan-bahan (ulam kerabu)
Daun kesum
Bunga kantan
Kobis
Kacang panjang
Taugeh
Bahan-bahan (nasi)
Beras
Pewarna biru (resepi asal guna bunga seri pagi)
Bahan-bahan (ikan)
4 ekor ikan kembung
3 ulas bawang merah
1 sudu besar lada hitam
Garam dan gula
Bahan-bahan (kerisik)
Kelapa parut
Cara-cara
Untuk sambal – kisar bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering. Tumis bahan kisar dan serai selama 10 minit, kemudian masukkan belacan, santan, garam dan gula. Masak sehingga pekat.
Untuk ulam kerabu – semua bahan dihiris nipis-nipis kecuali taugeh. Gaul hingga sekata.
Untuk nasi – masak nasi seperti biasa, cuma tambah pewarna biru.
Untuk ikan – rebus ikan sehingga lembut. Asingkan isi daripada tulang. Goreng isi ikan dan bawang merah tanpa minyak. Masukkan lada hitam, garam dan gula.
Untuk kerisi – goreng kelapa parut tanpa minyak sehingga keperangan.
Hidangkan nasi kerabu dengan telur masin, solok lada, ikan kering, ayam goreng atau keropok goreng. Lagi sedap kalau ada budu yang diperah limau nipis/kasturi.
Untuk yang berada di luar negara, tak semua bahan boleh dapat. Tapi boleh guna alternatif lain seperti ikan tuna / sardin ganti ikan kembung.
SUMBER RESIPI : My Resipi.com
0 comments:
Post a Comment