Monday 14 November 2011

RESIPI RENDANG TOK

                                      sumber gambar : eats.my


 PENGENALAN

Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atauketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

RESIPI

Bahan-bahan ( 1 family )

1 kg daging - dipotong sebesar 3 inci atau ikut suka
2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
1/2 biji kelapa utk kepingan - dihiris nipis (tak pakai pun tak apa)
100gm gula kabung atau 3 sudu besar gula merah
1 batang kulit kayu manis
Garam secukup rasa

Bahan2 kisar:-
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar/teh lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar/teh jintan putih
1 sudu besar/teh jintan manis
3 biji buah keras
3 kuntum bunga lawang
25 biji cili kering
5 batang serai
5 cm halia
20 biji bawang kecil

Cara-cara

Kelapa kepingan: buang kulit dan hiris kelapa nipis2

Gaul daging dengan bahan2 yg dikisar

Masukkan daing yg telah digaul dgn bahan2 kisar tadi ke dlm kuali.

Tuangkan santan dan masukkan kerisik, kelapa kepingan, kulit kayu manis dan gula kabung dlm kuali.

Panaskan kuali di atas dapur dgn api sederhana.

Kacau selalu agar tidak melekat. Apabila masakan hampir kering, masukkan garam secukup rasa.

Perlahankan api dan kacau hingga kering.

SUMBER RESIPI : My Resipi.com

0 comments:

Post a Comment