Monday, 14 November 2011

RESIPI NASI LEMAK

                                     sumber gambar : chengmun1008.blogspot.com


 PENGENALAN 

Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutama sebagai sarapan pada waktu pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa, bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya. Nasi lemak biasanya dihidangkan dengan telur, timun, ikan bilis goreng dan sambal. Tetapi kini nasi lemak dijual dengan pelbagai lauk yang termasuk tetapi tidak terhad kepada daging, ayam, sotong, udang, limpa, dan hati (lembu). Kaum Cina tempatan juga ada yang memasak nasi lemak dengan lauk babi



 RESIPI

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

Bahan untuk nasi:-
* 2 cawan beras
* 1 cawan santan n 1 cawan air( jun guna 1/2 cwn santan pekat n 1 1/2 cwn air)
* 1 helai daun pandan - disimpul
*3 hirisan halia
* secubit garam

Bahan untuk sambal:-
* 6 sudu besar cili kering mesin
* 4 ulas bawang merah -ditumbuk
* 2 ulas bawang putih -ditumbuk
* 1 biji bawang besar -dihiris
* segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
* sedikit air asam jawa
* sedikit belacan (jika suka)
* garam n gula

Bahan sampingan lain :-
*Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.

Cara-cara
*Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.

*Tumis bawang besar, masukkan bawang2 yg ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.

*Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.

*Masukkan garam dan gula. Masak sehingga agak pekat.

SUMBER RESIPI : My Resipi.com

0 comments:

Post a Comment